Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi nedir? sorusuna elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Borsada yatırım yapmak denildiğinde herkesin aklına ilk gelen yatırım enstrüman Hisse senetleridir. Hisse senedi sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara verilen isimdir. Bir diğer deyişle, bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biri olarak da görülür.

Hisse Senedi

Hisse senetleri aynı zamanda bir mülkiyeti ya da ortaklığı temsil eder. Hisse senetlerinin standart bir getirileri yoktur ve şirketin bilanço kazancına, yatırım kararlarına göre değeri farklılık gösterir. Söz konusu olan hisse senetlerini ihraç etmek için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’dan izin almak zorunludur. Hisse senedi çıkarabilecek kurumlar, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanunla kurulmuş kurumlardır. Bu durumların hisse senetleri de yukarıda bahsettiğimiz Sermaye Piyasası Kurulu denetiminde çıkarılmaktadır. Borsanın en çok işlem gören yatırım araçları olan hisse senetleri bu yüzden hem yatırımcı hem de şirketler için oldukça önem arz eder.

Hisse Senedi Analiz

Pınar Aşçıoğlu ile günlük, haftalık ve aylık olarak hisse senedi analizleri paylaşarak siz değerli yatırımcıların yatırım süreçlerinde daima yanında oluyorum. Güncel ekonomik gelişmeler ışığında temel ve teknik analizler ile hisse senedi analizleri yaparak yatırımlarınıza yön vermenizi sağlıyoruz. Aynı zamanda sizler için özel olarak sunduğumuz eğitimlerimiz ile sizlerin de sağlıklı analizler yaparak yatırım getirinizi artırmanızı hedefliyoruz. Temel ve teknik analizlerin dinamikleri, nerelerde kullanabileceğiniz, nasıl yorumlayabileceğinize dair bilgiler ile yatırım süreçlerinizi kolaylaştırıyoruz. Detaylı analizlerimizi takip etmek için günlük, haftalık ve aylık olarak hazırladığımız bültenlerimizi inceleyebilir; yatırım kararlarınızı bu bilgiler ışığında değerlendirebilirsiniz.

Hisse Senetleri İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Hisse senedi yatırımı için minimum ya da maksimum bir sınır yoktur.
  • Hisse senedi fiyatları üzerine etkili olan faktörlere hakim olmanız gerekmektedir.
  • Spekülatif hisseler yüksek kazanç getirir evet fakat aynı zamanda yüksek oranda risk içeren hisselerdir.
  • Borsaya başlamadan bir miktar yatırım deneyiminiz olduğundan emin olmalısınız.
  • Hiç bilmediğiniz bir sektör yerine; hakim olduğunuz veya mutlaka fikriniz olan sektörlere ait hisseleri seçmelisiniz.
  • Hisse senetleri rahatlıkla nakde çevrilebilir; yani likit bir enstrümandır.

Hisse Kağıdı Ne Demektir?

Mülkiyeti veya ortaklığı temsil eden, sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara hisse kağıdı denir. Aynı zamanda bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biri olarak da belirtilir.

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse senedi yatırımı yapan her yatırımcının takip etmesi gereken siteler bulunuyor. Aslında yerli ve yabancı olarak bunları kategorize etmek yanlış olur çünkü ülkemizde yoğun olarak yerli hisse senedi kağıtlarına ilgi alaka olduğu için Türkçe hisse senedi grafik ve analiz sitelerini sizlere önerebiliriz. Bu tarz hisse senedi sitelerinde genel olarak günlük hisse al ve sat tahminleri, diğer yatırımcıların yorumları ve kağıdın nereye gideceğine dair bilgiler elde etmek mümkün. Elbette yatırım yapmak için şahsi olarak bilgi birikim gerekmekte fakat yeni başlayanlar için bu tarz siteler paha biçilemez oluyor. Hisse senedi yatırımı yapmak için eğitim almış olsanız dahi gün içerisinde diğer yatırımcıların ne yönde işlemler yaptıkları konusunda bu tarz sitelerden bilgi alabilirsiniz.

Hisse senedi

Hisse senedi herhangi bir şirketin anaparasının eşdeğer parçasıdır. Aynı zamanda bir ortaklığı veya mülkiyeti temsil eder. Hisse senetleri kıymetli evraklardır ve sermaye şirketleri tarafından, pay ve ortaklıklarını tespit etmek amacıyla kullanılır. Bu hisse senetlerini ihraç etmek için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’dan izin almak zorunlu kılınmıştır. Alnus Yatırım, SPK lisansına sahip olup; özel kanunla kurulmuş kurumlar arasında yerini almaktadır.

Konu hisse senedi olunca borsada ilk kez alım-satım yapacak herkesin aklında aynı soru vardır; hisse senedi nasıl alınır? ”. Bilinenin aksine bir hisse senedi satın almanız ya da satmanız zor bir işlem değildir. Alnus Yatırım sayesinde hisse senedi işlemleriniz çok daha kolay ilerler. Kısaca süreci anlatmak gerekirse; yatırım hesabı açmanız, sonrasında bu yatırım hesabınıza para yatırmanız; ardından almak istediğiniz hisse senedi için alım emri vermeniz yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra hisse senetleri üzerinde şirkete ait bazı hususların bulunması şarttır. Bu hususlar şu şekildedir;

  • Şirket unvanı,
  • Tescil tarihi ve ticaret sicil numarası,
  • Esas Sermaye,
  • Hisse senedinin türü,
  • Hisse senedinin değeri,
  • İki yetkilinin imzası olmalıdır.

Aynı zamanda hisse senetlerinin kazandırdığı pek çok hak bulunmaktadır bu hakları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rüçhan hakkı; bedelli sermaye artırımı yapılması durumunda oluşacak olan yeni payları öncelikli olarak satın alma hakkı.
  • Oy kullanma hakkı; oy kullanma hakkı sayesinde şirket ile ilgili alınacak herhangi bir kararda oy kullanabilir.
  • Yönetime katılma hakkı; yönetime katılma hakkı şirket yöntemi ile ilgili söz hakkı tanır.
  • Bilgi edinme hakkı; şirkete dair her türlü bilgiden/gelişmeden haberdar olma hakkı tanır.
  • Kardan pay alma hakkı; temettüden her ortak kendi payını alır.
  • Tasfiyeden hisse oranında pay alma hakkı.

Hisse senetlerinin getirdiği sorumluluklara değinmek gerekirse; taahhütleri yerine getirme ve sözleşme şartlarına uymak önemli sorumluluklar arasında yerini alır. Hisse senetlerinin bulundurduğu hak ve sorumlulukların, borsada alınıp satılması sonucunda el değiştirmesi imkanlar dahilindedir.

Dilediğiniz Şirkete Ortak Olun

Borsaya halka arz olmuş şirketlerin hisse senetlerini alarak onlara ortak olabilirsiniz. Şirketler sermayelerinin belirli kısımlarını halka arz ederek borsada işlem görmesini sağlarlar. Sektörel ve piyasa içerisindeki gelişmeler ile birlikte hisse senedi fiyatlarında düşüş ve yükselişler görülmektedir. Hisse senedini aldığınız şirketin piyasa değerinin artması ile sizler de bu olumlu ilerleyişten kar sağlayabilirsiniz. Böylelikle dilediğiniz şirketin hisse senedine yatırım yaparak ona ortak olabilirsiniz!

En Çok İşlem Gören Hisse Senetleri

Hisse senedi fiyatları, her an değişiklik gösterebilir. Aslına bakarsanız bu değişiklikler borsadan kazanç elde etmenin temel yapı taşını oluşturur. Bir hisse senedinin alım kararı, uzun süreli tahminler sonucunda gerçekleştirilmesi gerekir. Bu şekilde daha sağlıklı bir yatırım deneyimi yaşanır. “En çok işlem gören hisse senetleri hangileridir?” sorusuna gelecek olursak, hisse senetleri her an değişebildiği için değişime sebep olan unsurları incelememiz gerekmektedir.

Hisse Senedi Fiyatlarının Değişmesine Sebep Olan Unsurlar

  • Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler.
  • Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
  • Şirketin; finansal yapısı gibi şirket verileri oldukça önem arz eden bir konudur. Hatta iyi bir takip gerektirir. Çünkü şirket verileri de fiyatların değişmesine sebep olur.
  • Sahip olduğunuz kağıda ait şirketin hangi sektörde faaliyet gösterdiği de önemlidir. Sektör içi olumlu ve olumsuz gelişmeler fiyatları etkileyebilir.
  • Genel olarak baktığımızda ise ülke içinde olan siyasi gelişmeler, küresel olaylar, savaşlar, terör tehdidi, doğal afetler gibi unsurlarda hisse fiyatlarını etkileyebilir.

Türkiye’de Hisse Senedi Yatırımı

Türkiye’de hisse yatırımı 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) açılması ile başlamıştır. Başlangıçta Türkiye’nin önde gelen köklü şirketleri borsaya kote olarak bu sisteme dahil olmuşlardır. Kısaca tarihçesine değinecek olursak; İMKB’de ilk dönem tahta sistemi örnek alındı. Bu sistemle yabancılara 1989 yılında yatırım imkanı getirildi. Sonrasında 1993’te İMKB’de bilgisayarlı alım-satım işlemleri başladı. 1994’te seans sayısı 2’ye çıktı. Bu döneme geri döndüğümüzde hafızalardan silinmeyen bir durum vardır ki; krizle 17 aracı kurumun batması.

1995’e gelindiğinde ise İMKB İstinye’deki binasına taşındı. 1997 yılı başında 100 bine yaklaşan borsada keskin bir adım atıldı ve endekslerden 2 sıfır atıldı. 2001’de borsa tarihinde yeni bir devrime tanık oldu ve uzaktan erişim başladı. Yani başlangıçta manuel bir sistem ile ilerleyen yatırım süreçleri zaman içerisinde teknolojinin gelişimi ile yerini dijital platformlara bıraktı. Bu dijital platformlar sayesinde para kazanmak için alternatif yollar çoğaldı ve internet sayesinde de her geçen gün gelişim kaydedildi. Hisse senedinde ise bu alternatif yollar arasında hem güvenli hem yasal hem de kazançlı olan yatırım aracı olarak görülmeye başlandı.

Hisse Senetlerinde Vade Sınırı Yoktur

Yatırımcılarımızın büyük çoğunluğunun hisse senetleriyle yatırım yapmak istemelerinin en büyük sebebi, para kazanma oranının fazla olması ve her türden yatırımcının isteklerine ayak uyduran özelliklere sahip olmasıdır. Çünkü hisse senetlerinde vade sınırı yoktur. Yani hem kısa vadeli hem de uzun vadeli yatırımlar için uygun bir hisse senedi bulmanız oldukça mümkündür. Nitekim bunlardan oluşturulacak portföyler sayesinde de güvenli bir kazanç elde edilebilir.

Hisse senetleri diğer yatırım araçlarından ayrışır. Örneğin tahvil ve hisse senedinin arasındaki en büyük fark tahvilde vade bulunurken, hisse senetlerinde vade sınırı bulunmaz. Aracı Kurumlar ile hisse senetlerini istediğiniz zaman alıp satabilir, vade süresini ihtiyacınıza ve tercihinize göre belirleyebilirsiniz.

Tahvil Nedir?

Borsa Nedir? | Borsada Nasıl İşlem Yaparım?



Bir yanıt yazın