Mevduat Nedir? | Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Mevduat Nedir?

Banka sistemlerinde bilinen temel hesap türlerinden biri olan mevduat hesabı, bankaya faiz değerleri karşılığında bir süreliğine paranızı yatırdığınız hesap türüdür. Bu sistemde faiz karşılığında paranızı belirli bir süreliğine tutma koşulu koyarak, bu koşul sona erdiğinde ise isterseniz eğer geri alınmak koşuluyla çekebileceğiniz bir yatırımlardan biridir.

Hem bireysel hem de kurumsal olarak bu hesap türleri açılabilmektedir. Bankacılık işlemleri içerisinde vadeli hesaplarla beraber vadeli seçenekleri değerlendirerek hem yatırımları değerlendirmiş olursunuz hem de daha fazla kar elde etmeyi başarabilirsiniz. Mevduat hesabının amacı, bir süre yatırılan paranın banka faizi ile daha da yüksek getirisi sayesinde artmasıdır. Bu süreler bankadan bankaya göre değişkenlik gösterse de günümüzde 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıllık şeklinde mevduat hesabı olarak tanımlanır.

Mevduat Nedir?

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Günümüzde aktif tüm banka sistemlerinde vadeli mevduat hesabı bulunmaktadır. Çok özel bir şey olmadığı gibi günümüz şartlarında her vatandaş, bankaya giderek mevduat faiz oranlarını sorup sizler için uygunsa eğer yatırımlarınıza uygun şekilde vadeli mevduat hesapları oluşturabilirsiniz.

Tercih ettiğiniz banka ile görüşerek, direkt olarak vadeli hesap açma işlemlerinizi yapabilirsiniz. Eğer şubeye gitmeden de yapmayı tercih ederseniz, çalıştığınız bankanın internet bankacılığı, mobil bankacılığı ya da çağrı merkezini arayarak da vadeli hesap açma süreçlerinizi başlatabilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesabı Çeşitleri Nelerdir?

Yatırım tavsiyesi olarak göreceğiniz hesap türlerinden biri olan vadeli mevduat hesaplarıyla beraber, faiz oranlarının yüksek olması sayesinde müşterilerine kazanç sağlamak isteyen bankalar, günümüzde vadeli mevduat hesaplarında da kullanımlara çeşitli imkanlar sunarlar. Vadeli TL tutarlarıyla beraber hem isterseniz döviz, altın hesabı ya da e-vadeli hesap gibi hesap türleriyle bazı dönemlere ait ödemeli şekilde mevduat hesaplarını da seçebilirsiniz.

Bankaların kendi kampanyalarına göre hesap açma noktasında çeyiz hesapları, hoş geldin vadeli hesapları, birikim hesabı ya da benzer birçok mevduat hesabı ile beraber müşterilerinin yatırımlarını kendileri üzerinden tamamlamak isterler.

Vadeli TL, altın veya döviz türü hesaplar, bankaların vadeli mevduat hesap türleri arasında en çok tercih edilen hesap türleridir. Vadeli TL’de yatırımlarınızı TL üzerinden yapabilmektesiniz. Vadeli dolar ya da euro ise direkt olarak döviz hesaplarınızda bulunan nakit paralar üzerinden hesaplama yapılarak değerlendirilir. Vadeli altın hesaplarında da benzer şekilde altın hesaplarındaki gram altın niteliğinde değerlendirilerek bu şekilde hesaplar açılmış olur.

Vadeli Hesabın Faiz Oranları Nelerdir?

Bankaların kendine ait sabit bir faiz oranı olsa da her bankada bu değişkendir. Her bankanın aynı zamanda çalıştığı müşterilerine özel olarak sunduğu özel faiz oranları da bulunmaktadır. Faiz belirlemek için uygun kurallara göre siz de belirlenen şekilde bankaların faizlerine göre yatırımlarınızı yapabiliyorsunuz.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, asgari faiz oranları belirler ve bu faizlerin üzerinde azami şartlarla faiz oranları müşterilere sunulur. Bankalar bu noktada faiz oranlarıyla beraber vadeli mevduat hesapları açmak isteyen müşterilerine destek çıkarlar. Günümüzde de birikim miktarı yüksek, vadelerin uzunluğuna göre faiz oranlarında değişiklik yapma haklarını saklı tutarlar.

Her bankanın faiz oranları farklı olması nedeniyle, hangi banka ne kadar faiz oranı belirliyor bu konuda birebir görüşmek en sağlıklısı olmaktadır. Fakat hiçbiri, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının vermiş olduğu asgari faiz oranlarının altında bir değer veremeyeceklerini de bilmenizi isteriz.

Vadeli Hesaplardan Vergi Alıyorlar mı?

Mevduat vadeli hesaplarda faiz hesaplaması yapıldığında, getirinize göre vergilere de tabi tutulursunuz. Vade süresine göre faiz miktarı üzerinden vergi oranı belirlenmektedir. Buna göre faiz getirisi ne kadar ise uygulanan vergi miktarı da vadenin süresine göre %10 ile %15 arasında değişkenlik gösterir. Vade ve faiz hesabı yaparak siz de buna göre yüzde kaç karınız olacağına dair hesaplamalarınızı yapabilirsiniz.

Forex Piyasasına Yeni Başlayanlar İçin Viop Nedir?

Tahvil Nedir?



1 Yorum

Bir yanıt yazın