Dolar Nedir? Dolar’ı Hangi Ülkeler Kullanır?

Dolar Nedir?

Dolar Nedir? sorusundan önce doların 100 sente denk gelen para birimidir. Piyasa iç ve dış ticaretin %40’ını dolar para birimi oluşturmaktadır. “$” Sembolü ile gösterilmektedir.

Doların Tarihçesi

Felemenkçe veya Almancadan gelme bir sözcüktür. Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Joachimstal (Jachymov) gümüş madeninde yapılan daler veya t(h)aler isimli para İspanyol-Amerikan sömürgelerinde kullanılmaya başlanmış, 18. yüzyılda ABD’nin resmî para birimi olmuştur.

Dolar’ı Hangi Ülkeler Kullanır?

  • ABD
  • Kanada
  • Avustralya ile Güney Amerika
  • Pasifik
  • Karayipler
  • Güneydoğu Asya ve Afrika

Aynı Adı Kullanan Para Birimleri Nelerdir?

Amerikan Doları

Amerikan doları veya Birleşik Devletler doları, 1792 Para Yasası ile yürürlüğe girmiş, Birleşik Devletler’in resmî para birimidir. Dünya ticareti üzerinde en yaygın kullanılan para birimi olmasıyla da bilinir. Muhasebe, ticaret ve vergilendirme problemlerinin çözümü için 100 cente (¢) ve 1000 mille (₥) bölünmüştür. 31 Ocak 2019 itibarıyla dünyada dolaşımda yaklaşık 1,7 trilyon Amerikan doları olduğu tahmin ediliyor. Bu miktarın 2/3’ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmî para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır (Britanya Virjin Adaları ve Turks ve Caicos Adaları).

Dolar

Amerikan Doları Tarihi

Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600’lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi’nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır.

ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükûmetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia’da bulunan The Bank of North America’yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792’de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

1785 yılında ABD Kongresi Doları ABD’nin para birimi olarak kabul eder. Federal hükûmet ülke genelinde ilk kâğıt parayı 1861 yılında dolaşıma çıkarır. İç Savaşı finanse etmekte zorlanan Kongre ABD Hazinesine faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisi verir. Bu banknotlara, renkleri dolayısıyla “yeşil” adı takılır.

1913’te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar. “Tanrıya Güveniyoruz” (In God We Trust) ibaresi tüm banknotlar üzerinde kullanımı 1955’te kanunla zorunlu kılınmıştır.

Amerikan Doların Önemi

Dolar, ülkelerin merkez bankalarında tutulan rezerv miktarlarına bakıldığında hala 1. derece önemini korumaktadır. Bununla birlikte özellikle Çin ve Rusya merkez bankalarının başını çektiği bir kısım ülke merkez bankaları, rezervlerinde bulunan Dolar’ın bir kısmını Avro ile değiştirmeyi gündeme getirmektedir.

Amerikan Doları Madenî paralar

       1 cent                5 cent               10 cent              25 cent              50 cent

                

Amerikan Doları Banknotları

Değer Ön yüzü Arka yüzü
Bir dolar Onedolar2009series.jpg ABD bir dolarlık banknot, ters, seri 2009.jpg
İki dolar 2 ABD Doları ön yüz.jpg US $2 ters.jpg
Beş dolar US $5 Serisi 2006 obverse.jpg US $5 Serisi 2006 reverse.jpg
On dolar US10dolarbill-Serisi 2004A.jpg US $10 Serisi 2004 reverse.jpg
Yirmi dolar US20-front.jpg US20-back.jpg
Elli dolar 50 USD Serisi 2004 Not Front.jpg 50 USD Serisi 2004 Not Arkası.jpg
Yüz dolar Yeni100front.jpg Yeni100back.jpg

Avustralya Doları

Avustralya doları (para birimi kodu AUD), 1966 yılından itibaren Avustralya’nın para birimidir. Ayrıca;

  • Christmas Adası
  • Cocos Adaları
  • Norfolk Adası
  • Bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati
  • Nauru
  • Tuvalu

Yukarıda ki ülkelerin para birimidir.

Genelde Dolar simgesiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir. Avustralya doları dünya çapında Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Kanada doları’ndan sonra en çok işlem gören para birimidir. Yabancı döviz işlemlerinin %4-5’ini temsil etmektedir.

Barbados doları



2 yorum

Bir yanıt yazın