Çift Dip ve Çift Tepe Formasyonları

Çift Dip Formasyonu Nedir?

Çift tepe formasyonunun simetriğidir. Fiyatların dip yaptığı seviyelerde oluşur. Oluşum kuralları çift tepe formasyonuyla aynıdır. ‘’W’’ harfine benzer. Birinci dipte işlem hacmi en yüksek seviyededir. Birinci dipten gelen alışlarla piyasada bir yükseliş yaşanır fakat bu yükseliş esnasında işlem hacmi daralmaya devam eder.  İkinci dibin en alt seviyesinden itibaren hacim fiyatla birlikte tekrar yükselmeye başlar. Genellikle 2. Dip birinci dibin biraz üzerinde oluşur. Çift dip formasyonunda ikinci dip birinciye göre daha yumuşak fiyat hareketleriyle oluşabilir. Çift dip formasyonunda ikinci dipten dönen fiyatlar direnç seviyesini geçerken işlem hacminin yükselmesi beklenir.

Çift Dip Formasyonu Nedir?

Trend Dönüş Formasyonu

Çift Tepe Formasyonu Nedir?

Güvenilirlik derecesi yüksek trend dönüş formasyonlarından biridir. Yükselen bir trendin sonunda oluşur. Çift tepe formasyonu ana trend değişim formasyonları olduğundan iki tepenin oluşması arasındaki süre 2-3 ay olabilir. Çift tepe formasyonunda iki tepenin yüksekliği aynı seviyede gerçekleşmek zorunda değildir. Tepeler arasında %3 yükseklik farkı olabilir. Çift tepe oluşurken, fiyatlar yükselen bir trendde hareket etmektedir. Fiyatlarla birlikte işlem hacmi de yükselir. Yükselen fiyatlar, ulaştığı tepe noktasından geri dönerek bir dip oluşturur. Oluşan bu dipten dönüşte bundan önceki zirve noktası direnç olarak karşımıza çıkar. Bundan önceki tepenin olduğu seviyeden gelen satışlarla ilk tepenin tamamlandığı destek seviyesi kırılır Formasyon ‘’M ‘’ harfine benzemektedir. Destek kırıldıktan sonrasında fiyatın H yüksekliği kadar düşmesi beklenir.

Çift Tepe Formasyonu Grafik

Trend dönüş formasyonu 2

Çift Tepe Formasyonu

UYARI!
Hiçbir formasyonun güvenilirlik düzeyi yüzde yüz değildir. Formasyon tamamlandıktan sonra bile formasyonun başarısız olma ihtimali göz önünde bulundurularak ZARAR DURDUR (STOPLOSS) seviyesi belirlemek doğru bir işlem stratejisi oluşturabilmek için önemli bir koşuldur. Formasyon hedefleri de birebir realize olmayabilir. Bunu dikkate alarak formasyon tamamlandıktan sonra hedef fiyatlara yakın bir seviyeden KAR AL(TAKE PROFİT) seviyesi belirleyerek pozisyonu kapatmak ve yeni işlem açmak için piyasada yeni oluşacak trendi beklemek gerekir.



Bir yanıt yazın