YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM

Asya piyasalarında Çin ve Fed etkisi sürüyor

Asya borsaları, Çin ekonomisine ilişkin sorunlar ve Fed başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı faiz düzeyleri konusundaki endişelerle birlikte kayıplarını sürdürüyor. Japon Nikkei endeksi 0,5%, Hong Kong endeksi 1,1% civarında kayıpla haftayı kapatmaya hazırlanıyor. Şangay endeksi ise önceki günün kapanış seviyelerine yakın seyretti.
Çin’de özellikle son günlerde Yuan’daki kayıpların sınırlandırılma çabası risk algısını olumsuz yönde etkiliyor. Bu bir yandan politika yapıcıların ekonomideki sorunları kontrol altına alma çabası olarak görülse de, serbest ekonomi şartları açısında olumsuz bir tablo oluşturuyor. Tabi bu süreçte coğrafi olarak Çin talebine karşı daha hassas ülkelerden olan Avustralya ve Tayvan gibi ekonomiler de risk altına girmiş durumda.

Çin’de en büyük soru işaretlerinden biri de konut sektöründe yaşanan düşüşün diğer ülkelere ve sektörlere yayılma riski ile devlet destekli şirketlerin bu durumdan ne kadar hasar alabileceği

Tahvil getirilerinde son durum

ABD’de tahvil getirileri dün 2007-2008 Krizi öncesinden bu yana en yüksek seviyelere ulaşmasının ardından bir miktar gevşedi. 10 yıllık tahvil getirisi dün 4,32%’yi görürken, şu sıralarda 4,25% bölgesinde hareket ediyor. 2 yıllık tahvil faiziyse dün hafta boyunca test ettiği 5% oranını görmesinin ardından 4,92%’ye kadar geriledi.

Getirilerde tek sorun ABD’de değil. Faizlerin yüksek kalacağı beklentisiyle Almanya ve İngiltere tarafında da benzer hareketler görülüyor. Alman 10 yıllıklarında getiriler bu hafta Mart ayından beri en yüksek seviyelerini test etti. Şu sıralarda 2,68% bölgesinde seyrediyor. İngiltere, İtalya ve Japonya tahvillerinde de benzer tablolar izleniyor.

ABD piyasalarında görünüm

Bilanço sezonunun yükünün azalması sonrasında ABD endekslerinde pek de iç açıcı bir tablo görülmüyor. Nasdaq üç haftadır aralıksız kayıp yaşıyor. Bugün ise Asya seansında vadeliler önceki günün kapanış seviyelerine yakın seyretmekle yetindi.

Ülkede dün açıklanan veriler, Fed’in hala sıkılaşmaya devam edebileceği endişesini hafifletmekte yeterli olmadığı gibi, söz konusu endişeyi daha da artırdı diyebiliriz. Perakende satışlardaki piyasa beklentisi üzerindeki artışın ardından işsizlik haklarından yararlanmak isteyen kişi sayısının 250 binden 239 bine düşmesi istihdam piyasasında yeterli soğumanın oluşmadığı düşüncesini ön plana çıkardı. Diğer taraftan Philadelphia bölgesindeki imalat aktivitesini gösteren endeks Ağustos 2022’den bu yana ilk kez pozitif puana ulaştı.

Borçlanma maliyetlerinin yüksek kalacağı beklentileri ABD endekslerinin hafta boyunca 2%’nin üzerinde kayıp yaşamasına yol açtı. İngiltere’de 4%, Almanya’da 2%, Fransa’da 3,2%, Çin’de 2%’ye yakın kayıplar izledik.

İngiltere perakende satışları ve Euro Bölgesi enflasyonu izlenecek

İngiltere’de Temmuz ayına ilişkin perakende satış rakamları izlenecek. Haziran ayındaki kuvvetli sayılabilecek satış verileri ardından Temmuz ayında bir miktar zayıflık görülmesi sürpriz olmayacaktır. Önceki ay olumlu hava koşullarının sağladığı destek sonrası yağışlı geçen Temmuz ayı dezavantajlı durumda görülüyor.

Euro Bölgesi’nde ise Temmuz ayına ilişkin nihai enflasyon rakamları açıklanacak. Son dönemde enerji ve gıda fiyatlarının etkilerini daha iyi izleyebilmek ve baz etkisini arındırabilmek için aylık dataları daha yakından takip etmemiz gerekecek.

Parite:

Emtia:

Borsa Endeksi

Tahvil Fazi Oranı



Bir yanıt yazın