YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM

Asya borsalarında karışık seyir sürdü

ABD’de teknoloji şirketleri liderliğindeki kısa süreli rallinin desteğini şimdilik sona erdirmesi ardından Asya seansı hafta ortasında karışık bir seyir izledi. Dolayısıyla geçtiğimi haftadan bu yana Çin ve faiz seviyelerine ilişkin endişelerle oluşan karamsarlığın ikin günlük iyimserlik sonrası geri geldiği söylenebilir. Ancak endekslerdeki karışıklık şu ana kadar daha çok yataya yakın seyir şeklide izlendi.

Japon Nikkei endeksi ve Hong Kong endeksi sınırlı yükselirken, Şangay endeksi 0,5%’in üzerinde kayıp yaşadı. Baidu’nun gelirlerinin arttığını gösteren bilançoya rağmen Çin’de satışların sürdüğü görüldü.

ABD endeks vadelilerinde sınırlı pozitiflik

ABD endeks vadelileri 0,2 – 0,3% civarında yükseliş eğilimi gösterdi. 10 yıllık tahvil faizi dün 4,36%’ya kadar yükselirken, şu sıralar 4,31% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise Haziran’ın ilk haftasından bu yana görülen en yüksek seviyelere yakın seyrediyor.

ABD’de haftanın ilk yarısında Nasdaq tarafını destekleyen şirketler arasında olan Nvidia’nın bilançosu bekleniyor. Bilanço öncesi hisse tarihinin en yüksek seviyelerini görmesinin ardından bir miktar gevşedi. Hissenin S&P500 endeksindeki ağırlığı 3%’ten fazla olduğu için, bilanço etkilerinin hissedilmesi sürpriz olmayacak. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ABD’de bazı bankaların notunu düşürmesi ve görünümünü negatife çevirmesi sektör üzerinde baskı oluşturmuş durumda.

Piyasalarda bugün PMI rakamları takip edilecek. Ancak özellikle Cuma günü gerçekleşecek Fed Başkanı Powell’In konuşması, piyasalarda volatilitenin yüksek seyretmeye devam edip etmeyeceği konusunda belirleyici olabilir.

Öncü PMI Günü

Geride bıraktığımız hafta ABD’de perakende satışlar ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi gibi verilerin piyasa beklentisi üzerinde oluşması, ekonomik aktivitenin artışıyla büyüme beklentilerini yukarı çekti. Bu da faizin daha uzun süre yüksek seviyelerde kalabileceği beklentisini destekleyerek tahvil getirilerini 2007’den bu yana en yüksek seviyelere yaklaştırdı.

Ekonomik aktiviteye ilişkin verilere hassasiyetin artması nedeniyle hafta ortasında yayımlanacak Öncü İmalat ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verilerini izlemekte fayda var.

Veriler Asya seansında itibaren takip ediliyor olacak. Japonya imalat aktivitesindeki daralmanın sürmesi, ancak genişleme sınırından çok uzaklaşmaması bekleniyor. Hizmet aktivitesi tarafında ise genişleme sürecinin devamı öngörülüyor. Avustralya’da imalat ve hizmet aktivitesinin daralmayı sürdürmesi bekleniyor.

Avrupa’da ise Fransa, Almanya, Euro Bölgesi bazında ve İngiltere tarafındaki PMI rakamları takip edilecek. Fransa’da imalat aktivitesi 45,1 puan ile pandemi döneminden bu yana en düşük seviyelere ulaşmıştı. Hizmet aktivitesi ise son iki aydır daralma sürecine girmiş, 2021’den bu yana en zayıf seyrini ortaya koymuştu. Bu tablolarda daha iyiye giden bir görünüm şimdilik beklenmiyor.

Bölgenin lokomotifi konumundaki Almanya’da ise imalat aktivitesinin Mayıs 2020’den bu yana gösterdiği en zayıf performansı daha da ileri taşıması ve daralmayı sürdürmesi bekleniyor. Endeks son olarak 38,8 puan olarak açıklanmıştı. Ağustos ayında beklenti verinin 38,7 puana ulaşabileceği yönünde. Hizmet aktivitesi ise daralma bölgesinin üzerinde kalsa da, 50 eşiğine yaklaşmayı sürdürüyor. Beklenti endeksin 52,3 puandan 51,5 puana gerileyebileceği yönünde.

Euro Bölgesi bazındaki veriler de özetle Almanya beklentilerine yakın seyirde. Özellikle hizmet aktivitesinin daralma bölgesine daha da yakınlaşması bekleniyor.

Dolayısıyla Euro Bölgesi açından ele aldığımızda, PMI verilerinin daha güçlü bir ekonomiyi işaret ederek faiz beklentilerini daha da agresifleştirme ihtimali düşük görülüyor. Ancak veriler öncesi, 18 Ağustos itibariyle 25 baz puanlık faiz artırımının 52% ihtimalle fiyatlandığını söyleyebiliriz.

İngiltere tarafında imalat aktivitesi tam 12 aydır aralıksız olarak daralıyor. Bu daralmanın Ağustos ayında devam etmesi sürpriz olmayacaktır. Ancak hizmet aktivitesinin seyri yakından izleniyor. Endeks son olarak 51,5 puan olarak açıklanmıştı. İngiltere Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında 25 baz puan faiz artırmasına veriler öncesinde kesin gözüyle bakılıyor.

ABD’de ise bir miktar daha dengelenen bir tablo bekleniyor. İmalat aktivitesinde daralmanın süreceği öngörülse de, bu durumun artan faiz ortamına rağmen hız kazanması beklenmiyor. Hizmet aktivitesinde endeks son olarak 52,3 puandayken, Ağustos ayında bu düzeyi koruması bekleniyor.



Bir yanıt yazın