YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM

Asya borsaları verilerle birlikte karışık seyretti

Fed’in faiz artırma ihtimalinin azalması dün ABD endekslerini pozitif etkilerken, bugün Asya seansında gelen karışık veriler, endekslerin de karışık bir seyir izlemesine yol açtı.

Japon Nikkei endeksi 0,7% civarı yükseliş yaşarken, Hong Kong endeksi 0,25%, Şangay endeksi ise 0,55% civarında düşüş gerçekleştirdi.

Çin’de resmi PMI verileri takip edildi. İmalat PMI daralmaya devam etse de, piyasa beklentilerinin üzerinde bir seviyede gerçekleşti. Ancak imalat dışı PMI tarafı da piyasa beklentisinin altında bir genişleme gösterdi.

Fed beklentilerinde son durum

ABD’de dün açıklanan veriler, Salı günü ana senaryo haline gelen faizin sabit bırakılma ihtimaline ağırlık kazandırdı. ADP’nin açıkladığı özel sektör istihdamı 177 bin artışla piyasa beklentisinin altında kaldı. 2. Çeyrek büyümesine ilişkin ikinci tahmin ise ilk tahmin olan 2,4%’ün altında, 2,1%’lik büyümeyi işaret etti.

Veriler zayıf olsa da, bu durum Fed beklentilerini törpüleyerek risk iştahını canlı tuttu ve endeksler dünü pozitif kapadı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,10% bölgesine kadar geriledi. Ancak bu tabloyu değiştirebilecek yoğunlukta veri akışının sürdüğü göz ardı edilmemeli. Şu ana kadarki tablo, zayıf ABD verilerinin risk iştahı için olumlu seyre yol açtığı görülüyor.

ABD’de para politikası beklentileri için kritik hafta: PCE deflatörü

ABD’de son dönemin güçlü verileri, 3. Çeyrek için enflasyon ve büyüme beklentilerini yukarı çeken unsurlar olarak izlendi. Atlanta Fed ekonominin 3. Çeyrekte 5,9% büyüyeceğini tahmin ediyor. Cleveland Fed ise enflasyon tahminini kademeli şekilde yükseltiyor. Son olarak Ağustos ayı enflasyonunun 3,83%, çekirdek enflasyonun 4,46% olacağı, çekirdek PCE’nin (kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi) 4,01% olacağı tahmin edildi.

Geçtiğimiz hafta zayıf gelen PMI verilerinde bile piyasalar bir taraftan PMI alt kalemlerinden fiyatlara odaklandı ve bu kalem enflasyonda beklenen baskılanmanın henüz yakalanamayabileceği ipucunu verdi.

“Çekirdek enflasyon ve çekirdek PCE deflatörünün 5 yıllık süreci”

31 Ağustos’ta PCE verisi, ABD’nin tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak takip edilecek. Piyasa beklentisi endeksin Temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3,3% artacağı yönünde. Endeks Haziran ayında 3% artmıştı. Merakla beklenen çekirdek PCE’nin ise 4,2% düzeyinde oluşması bekleniyor. Endeks değişimi bir önceki ay 4,1% olarak açıklanmıştı. Dolayısıyla enflasyonun yıllık bazda tekrar hız kazanması bekleniyor. Bu arada iki endeks için de aylık bazda 0,2%’lik yükseliş tahmini bulunuyor. Manşet PCE’de artış beklentisinin, enerji ve gıda fiyatlarındaki son dönem değişimlerinin hesaplamalara dahil olmaya başladığı fikri oluşabilir.

Euro Bölgesi’nde tüm dikkatler enflasyonda

Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayı toplantısında 25 baz puan faiz artırım ihtimali 25 Ağustos tarihinde ECB Başkanı Lagarde’ın Jackson Hole’de gerçekleştireceği konuşma öncesi swap piyasalarında 34% civarında fiyatlanıyor.

Geçtiğimiz yılın yakın dönemlerinde enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enflasyon rekor bölgelere ulaşmıştı. Bu nedenle baz etkisinin de katkısıyla gerileme beklentisi söz konusu. Enflasyonun Ağustos ayında yıllık bazda 5,3%’ten 5,1%’e ulaşması bekleniyor. Çekirdek enflasyon için ise 5,5%’ten 5,3%’e gerileme beklentisi mevcut. Baz etkisini bir miktar arındırarak güncel tabloyu görebilmek için aylık beklentilere baktığımızda ise TÜFE’nin önceki aya göre 0,4% artış beklentisi enflasyon endişesini pek de rahatlatıyor gibi görünmüyor.

Türkiye 2. Çeyrek büyümesi

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde 4% büyümüştü. Büyüme büyük ölçüde seçim öncesi harcamaları ile deprem felaketi nedeniyle gerçekleşen yatırımların desteğini almıştı. Piyasa beklentisi 2. Çeyrek büyümesinin 3,5% civarında oluşması bekleniyor.

Parite

Emtia

Borsa Endeksi

Tahvil Fazi Oranı



Bir yanıt yazın