YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM

Asya’da istihdam verisi öncesi karışık seyir sürdü

Piyasalar bir taraftan Fed beklentilerinde önemli değişim oluşturma potansiyeline sahip istihdam raporunu beklerken, bir taraftan Çin gelişmelerini takip ediyor. Caixin’in açıkladığı imalat PMI, ülkede bir ay aranın ardından imalat aktivitesinin tekrar genişlediğini gösterdi. Öte yandan ülkede teşviklerin artırılma süreci ve etkileri izleniyor.

Japon Nikkei endeksi 0,4%, Şangay endeksi 0,25% civarında yükselirken, Hong Kong endeksi 0,55% geriledi. ABD endeks vadelileri önceki günün kapanış seviyelerine yakın seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,11% bölgesinde seyrediyor.

Çin Merkez Bankası’nın finans kuruluşları için dövize uygulanan zorunlu karşılık oranını düşürmesi ardından Yuan tarafında pozitif seyir izlenirken, bu durumun önceki önlemler gibi kısa vadenin ötesine etki edebileceğine ilişkin şüpheler var. Öte yandan yönetim mortgage ve mevduat faizlerini düşürmeleri için bankaları teşvik etmeye devam ediyor.

Dün ABD’de açıklanan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verileri de piyasa beklentilerine paralel sonuçlar ortaya koydu ve bu durum Fed beklentilerini gevşeten bir tablo ortaya çıkardı.

Ancak petrol tarafında etkili yükseliş maratonu izlendi. Rusya’nın ihracat kısıntısı kararını uzatabileceği yönündeki haber akışıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Novak, haftaya ayrıntılı bir açıklama yapılacağını belirtti. OPEC+ ile koordineli gerçekleşeceği düşünülen bu kısıntıya başka ülkelerin de katılım sağlaması söz konusu.

ABD’de para politikası beklentileri için kritik hafta: İstihdam raporu

ABD’de hafta boyunca takip edilen yoğun veri akışı ardından törpülenen faiz beklentilerinin güncel durumu için bugün istihdam verileri takip edilecek. ABD ekonomisi Temmuz ayında 187 bin istihdam kazandırmış ve piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Veri aynı zamanda yıllık ortalama olan 312 binin de altında kalmıştı. Faiz düzeyi ve bu düzeyin önceden sanılana göre daha uzun süre kalacağı beklentisi istihdam piyasası üzerinde etkisini hissettiriyor. Piyasa beklentisi Ağustos ayında tarım dışı sektörlerde istihdamın artış hızını daha da düşürerek 170 bin artış yaşayacağı yönünde. Bunun karşılanması faiz politikasının istihdam piyasasında etkisini artırarak sürdürdüğü anlamına gelecek.

ABD’de istihdam artışındaki ivme kaybına rağmen gelirlerdeki ivme kaybı aynı ölçüde ilerlemiyor ve bu da enflasyon beklentilerini yukarı yönlü riske maruz bırakıyor. Ortalama saatlik kazançlar Temmuz ayında önceki yılın aynı dönemine göre 4,4% artmıştı. Veri 5 aydır ortalaması 4,37%’ye yakın hızla artış hızı etrafında geziniyor. Piyasa beklentisi artış hızının tekrar 4,3%’e dönebileceği yönünde. Ancak bu sonuç, mevcut politika beklentileri üzerinde tek başına yeterli etkiyi yaratmayabilir.

İşsizlik oranı ise hala oldukça düşük seviyelerde ve enflasyon beklentilerini yukarı yönlü risklere açık bırakmayı sürdürüyor. 3,5% olan düzeyde değişiklik beklenmiyor.

İstihdam verileri sonrasında ISM’in açıklayacağı İmalat PMI verisi takip edilecek. Endeks Temmuz ayında 46,4 olarak açıklanmış ve üç yılın en hızlı daralmasına yaklaşmıştı. Bununla birlikte üretim aktivitesi aralıksız 9 ay daralmış oldu. Bu tabloda değişiklik beklenmiyor ve daralmanın süreceği öngörülüyor. Endeksin alt kalemlerinden fiyatları da takip etmekte fayda olacaktır. İmalat fiyatlarında da 3 aydır daralma sürüyor. Ancak enflasyon beklentileri açısından bu daralmanın devam edip etmeyeceği takip edilebilir.

Parite

Emtia

Borsa Endeksi

Tahvil Faiz Oranı



Bir yanıt yazın